Фонд погасив заборгованість за лікарняними і декретними у повному обсязі

Фонд соціального страхування України профінансував надання матеріального забезпечення за заявами-розрахунками, поданими роботодавцями по 25 червня. Загалом на виплату допомог по тимчасовій втраті працездатності, допомог по вагітності та пологах і на поховання сьогодні Фонд направив 1,122 млрд гривень, профінансовано заяви-розрахунки з 23 травня по 25 червня включно. 

Заяви-розрахунки за лікарняними через ізоляцію від COVID-19 подаються окремо

Для отримання фінансування від Фонду соціального страхування України допомог за лікарняними листками, виданими у зв’язку з ізоляцією від COVID-19, страхувальники (роботодавці) мають формувати окремі заяви-розрахунки, до яких не включаються лікарняні з інших причин непрацездатності.

Розмір щомісячних виплат потерпілим на виробництві зріс на 11,7%

За підсумками січня–квітня середній розмір щомісячної страхової виплати від Фонду соціального страхування України для осіб, які постраждали внаслідок нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань, а також осіб, які мають на них право в разі смерті потерпілого, виріс на 11,7% та склав 3 657,75 гривень. Середній розмір щомісячної виплати для потерпілих на виробництвах вугільної галузі становить 5 003,34 гривень.

Роботодавцям рекомендовано подавати заяви на оплату лікарняних і звіти дистанційно

Охоплення електронним документообігом по заявам-розрахункам, на підставі яких Фонд соціального страхування України здійснює фінансування матеріального забезпечення, на сьогодні сягає вже понад 65%. З метою протидії поширенню COVID-19, рекомендуємо страхувальникам (роботодавцям) на час карантину надавати перевагу дистанційній формі подачі документів до Фонду.

Додаткові лікарняні у період карантину

На час дії протиепідемічних заходів Фонд соціального страхування України продовжує фінансувати допомоги по тимчасовій втраті працездатності (оплата за лікарняними) та допомоги по вагітності та пологах за загальними страховими випадками. Однак, на період карантину перелік страхових випадків, за якими надаються допомоги, розширено.

Особливості видачі та оплати листка непрацездатності під час дії карантину

В умовах накладення карантину діє особливий порядок видачі листків непрацездатності, який передбачений розділом 5 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян,  затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від  13.11.2001   № 455.