Фото без опису

9 березня 1814 року народився видатний український поет, письменник (драматург, прозаїк), художник (живописець, гравер), громадський та політичний діяч, фольклорист та етнограф Тарас Григорович Шевченко.

Життя поета було не простим: 24 роки Тарас був кріпаком, 11 років перебував під слідством, на військовій службі, у засланні, і лише 12 років життя був відносно вільною людиною.

У 1836 році відбулося знайомство Тараса Шевченка з такими видатними людьми того часу як Брюллов, Григорович, Жуковський. Вони задалися метою звільнити юного художника від кріпацтва. Тому у 1838 році Брюллов написав портрет Жуковського і продав його за 2500 рублів. За ці гроші і був викуплений Шевченко.
Здобувши свободу, Тарас Григорович вступив до Академії мистецтв. І вже в 1840 році вийшов його перший збірник віршів "Кобзар".

Дослідники творчості Шевченка стверджують, що він за життя намалював 1300 картин, портретів, малюнків, офортів, ескізів тощо, з яких дійшли до нас близько 800 робіт.Фото без опису

Як і всі творчі натури Шевченко був романтиком. Першим коханням молодого Шевченка була Оксана Коваленко, його ровесниця. Родичі та знайомі закоханих були впевнені, що молоді одружаться, щойно досягнуть старшого віку. Але надії були марними — Тарас перебуваючи у власності свого пана Павла Енгельгардта мусив поїхати до Вільна. Розлука була несподівана і довга. Усе своє життя Шевченко згадував ту дівчину, яку колись кохав.

Наступною жінкою, що займала місце в серці поета, була Варвара Рєпніна. Також певний час але в різні періоди в його серці жили сільська дівчина Глафіра та Ганна Рускова.Одного разу його серце завоювала навіть 16-річна актриса Катерина Піунова, яка, напевно, просто не наважилася пов’язати своє життя з модним, але скандально відомим художником, майже на тридцять років старшим від неї. 

Останнім коханням поета була 19-річна дівчина Лукерія Полусмак, яка наймитувала в Петербурзі. Простакувату дівчину Тарас зваблював дорогими подарунками, але вона не захотіла залишити столичного життя й переїхати в Україну, щоб жити в селі. Покинула поета й вийшла заміж за перукаря Яковлева. І лише 1904 року, після смерті свого пиячка-чоловіка, Лукерія Яковлева-Полусмак, залишивши дітей в Петербурзі, приїхала до Канева і щодня приходила на могилу Шевченка.

Українському поетові Тарасу Шевченко встановлено близько 1200 пам’ятників по всьому світу. Більшість із них знаходиться на західній Україні.

Нагадаємо, до 205 річниці з дня народження поета посли 13 країн, акредитованих в Україні, продекламували уривки з поезії Тараса Шевченка рідною для них мовою.
Джерело - Телеканал "Прямий"