З метою підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID – 19)» Законом України від 17.03.2020 №533-IX запроваджені нововведення для фізичних осіб-підприємців.

Тимчасово з 1 по 30 березня та з 1 по 30 ківтня 2020 року звільняються від нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску лише за себе:

- фізичні особи-підприємці, у тому числі спрощенці;

- особи, які провадять незалежну професійну діяльність;

- члени фермерського господарства.

Слід врахувати, що платники самі, на свій розсуд, можуть прийняти рішення щодо застосування передбаченого Законом №533 звільнення від єдиного внеску за березень - квітень 2020 року.

Тобто, платники податків мають право і не застосовувати норми вищезазначеного закону щодо звільнення від нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску.  В такому випадку, вони сплачують суму єдиного внеску не  менше мінімального страхового внеску на місяць, у термін - не пізніше 19 числа місяця, що настає за звітним кварталом (до 19 квітня, до 19 липня).

   Якщо платник прийняв рішення про нарахування, обчислення та сплату єдиного внеску в розмірах та порядку відповідно до Закону про єдиний внесок, то в такому разі інформацію про сплачені суми єдиного внеску необхідно буде зазначити у річній звітності з єдиного внеску (за 2020 рік).

 

  Звертаємо увагу суб'єктів господарювання, що звільнення від нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску не поширюється на роботодавців, що мають найманих працівників! За них роботодавці  зобов’язані сплачувати єдиний внесок в розмірах не менш ніж мінімальний страховий внесок (1039,06 грн. на місяць).

 

                        Сектор комунікацій Головного управління  ДПС у Чернігівській області