Фото без описуНезважаючи на те, що надворі вже кінець жовтня, грибний сезон ще не закінчився. Незвично тепла осінь дарує затяжний період збирання грибів. Але, на жаль, не всі усвідомлюють собі, що цей дарунок лісу водночас є небезпечним продуктом харчування. Вірогідність смерті після отруєння грибами дуже велика і,  якщо людині і вдасться  викарабкатися, вона може на все життя  залишитися інвалідом, тому що після отруєння може розвинутися ниркова або печінкова недостатність, гепатит. У результаті все життя потрібно буде  сидіти на дієтах і приймати спеціальні препарати.

ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» повідомляє, що в поточному році вже 5 людей потрапили в лікарні з отруєнням дикорослими грибами. Тому слід нагадати основні правила та застереження для грибників.

                

Основні причини отруєнь:

вживання отруйних грибів;

неправильне приготування умовно їстівних грибів;

вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;

вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації.

Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності. 

Застереження для грибників:

купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків;

збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.

Забороняється збирати гриби:

• якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися;

• поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;

• невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення "бульба", оточене оболонкою;

• з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих;

• ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;

• "печериці", у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору

не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, вони не завжди відповідають дійсності;

не куштуйте сирі гриби на смак;

ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти; усі сумнівні –викидайте; нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом – викидайте; гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку;

гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута;

при обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте; лише тоді гриби можна варити або смажити;

обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку;

не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок;

гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються; у взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння;

значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин; якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння;

суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм;

гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.

 

Перша допомога при отруєнні грибами:

викличте "Швидку медичну допомогу";

одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими;

після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.

з'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

 

Забороняється:

вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику;

займатися будь-якими іншими видами самолікування.

 

Увага! Ні в якому разі не довіряйте таким тлумаченням:

усі їстівні гриби мають приємний смак;

отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні - приємний;

усі гриби в молодому віці їстівні;

личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів;

опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби;

цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні;

отрута з грибів видаляється після кип'ятіння протягом кількох годин;

сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах.

Збираючи гриби, будьте надзвичайно обережними, отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.

 

 

Станіслав Михайленко,

методист НМЦ ЦЗ та БЖД Чернігівської області