1. Поліція Чернігівщини закликає: остерігайтесь шахраїв

У нинішніх умовах карантину довірливі громадяни все частіше потрапляють на гачок мисливців за чужими грошима. Найбільш розповсюдженими шахрайськими знаряддями є телефонні дзвінки, операції з банківськими картками та покупки товарів через інтернет. До вашої уваги своєрідний ТОП-6 шахрайських гачків:

1.Найрозповсюдженіший вид шахрайства – покупки в інтернеті. Тільки уявіть собі – омріяна річ, але вдвічі дешевше, ніж на інших ресурсах чи в магазині? Отут і зобов’язаний включитись здоровий глузд. Необхідно згадати приказку про безкоштовний сир. Адже швидше за все – це звичайна шахрайська схема. Алгоритм наступний: продавець виставляє на продаж в інтернеті неіснуючий товар за ціною, набагато нижче ринкової, та просить повну, або ж часткову передоплату. Після чого зникає, блокує вас, чи просто ігнорує. Пам’ятайте, кращий спосіб вберегтись від шахраїв в мережі – розраховуватись за покупку після її отримання або ж мати справу з перевіреними продавцями.

2. Шахрайства, пов'язані з продажами через мережу інтернет. Здавалося б, схему афери з покупками в інтернеті ми розібрали. Які ж афери можуть виникати під час продажів? Досить часто на біржах оголошень любителі легкої здобичі, під виглядом покупців, намагаються дізнатись всі ваші платіжні реквізити: номер картки, фінансовий телефон, CCV чи строк дії картки. Заволодівши цими даними, зловмисники з легкістю спустошать ваш рахунок. Щоб уникнути подібних проблем, поліція нагадує просте правило – для поповнення вашої картки особі, що переказує кошти, достатньо знати лише 16 цифр її номеру.

3. Заміна вікон, дверей, балконів. Досить часто на вулицях міста вам пропонують послуги із заміни вікон, дверей чи балконів на нові пластикові. До того ж ціна на порядок нижча, ніж у виробників-конкурентів. Ці шахрає навіть прийдуть до вас додому, зроблять всі необхідні заміри, і звичайно ж візьмуть передоплату. Після цього ви більше не побачите  ані майстрів, ані нових вікон чи дверей. Поліцейські наголошують: Не забувайте укладати офіційний договір з фірмою, яка має встановити вам нові конструкції. А кошти вносьте тільки після виконання всіх зазначених робіт.

4. Ви виграли цінний приз. В мережі інтернет зараз дуже розповсюджені вигадані розіграші з дороговартісними подарунками  . Людині приходить повідомлення про те, що вона стала переможцем якогось розіграшу. (В цей момент ви маєте згадати, що швидше за все в жодних подібних лотереях не реєструвались). Але для того, щоб забрати приз необхідно сплатити незначні, в порівнянні з цінним виграшем, кошти за його оформлення, розмитнення, пересилку тощо. Як тільки ви це зробите – на зв'язок з вами більше ніхто не вийде. Поліція нагадує – за жодні подарунки в таких розіграшах платити не треба.

5. Ваш родич у біді. Вам можуть зателефонувати з невідомого номеру і повідомити, що будь-хто з ваших близьких потрапив у неприємну ситуацію – наніс комусь тілесні ушкодження, спровокував дорожньо-транспортну пригоду чи під іншим приводом опинився в поліції. Далі для вирішення проблеми вам запропонують відправити кошти на картковий або телефонний рахунок. В такому випадку не зволікайте, а перетелефонуйте зазначеній у бесіді людині, або ж одразу на лінію «102».

6. Обмін старих банкнот на нові. Це афера, яку найчастіше застосовують до людей похилого віку, які пережили вже не одну заміну коштів, та можливо й втратили їх частину. До вашого помешкання може прийти незнайомець та представитись держаним службовцем чи ж співробітником банку. Далі неодмінно розповість про грошову реформу та запропонує обміняти банкноти старого зразка на нові. При цьому буде вас підганяти – адже термін дії старих купюр вже закінчується. Після того як ви похапцем віддасте шахраю всі свої надбання і роздивитесь нові гроші, то неодмінно побачите на них надпис «сувенір».  Поліцейські застерігають: в країні нема жодних грошових реформ з купюрами. Якщо ж будуть якісь нововведення, то ця інформація буде доведена до громадян з офіційних джерел.

Стаття 190 кримінального кодексу України «Шахрайство» передбачає штраф до 105 100 грн або громадські роботи на строк до двохсот сорока годин, або виправні роботи на строк до двох років, або обмеження волі на строк до трьох років.

Поліція Чернігівщини нагадує прості правила, які допоможуть вам вберегтись від шахраїв:

- не перераховуйте кошти за товар, який не отримали;

- співпрацюйте лише з перевіреними продавцями;

- якщо вам повідомили, що хтось з ваших рідних у біді – перетелефонуйте своєму родичу та поцікавтесь чи все в нього гаразд;

- якщо ж вам говорять, що телефонують з поліції і вимагають кошти за вирішення проблеми – перетелефонуйте до відділку або ж на лінію «102»;

- не впускайте до помешкань сторонніх осіб;

- якщо людина представляється вам  посадовою особою – вимагайте пред’явити посвідчення;

- нікому, навіть співробітникам банку не повідомляйте дані вашої платіжної картки

 

Якщо стали жертвою шахраїв, повідомте про це в поліцію за телефоном «102».