В межах проекту «Нові можливості для жінок – еколого-економічний потенціал лісосмуг, самозаліснених, та інших необроблених (занедбаних) природних територій», було обговорено та розроблено 9 бізнес-моделей ефективного використання занедбаних територій України. Громади з Київської, Сумської та Чернігівської областей вже визначилися із земельними ділянками та вибором що будуть на них вирощувати.

Так, Любецька громада визначилась з посадкою фундука на земельній ділянці площею 4 га, яка є занедбана і тривалий час ніким не використовується.

Оточена лісосмугою. Територія не заболочена. Рівнина. Немає крутих схилів. Холодне повітря не застоюється, вітер продуває ділянку, не створюючи протягів.

Рівень грунтових вод приблизно на рівні 1 м.

Всі умови для вирощування горіхів відповідають вимогам для вирощування фундука.

Фундук не як кущ, а як дерево.  Якщо з куща – 2 тони горіхів, то з дерева -4 т.

Побудова висадки 6*4. Таким чином:

На 1 га- 667 шт., на 4 га - 2668 шт.

Був проведений аукціон, є виграшна пропозиція.

Посадковий матеріал планується придбати в розсаднику "HAZELSTAR".

Весь товар сертифікований.

Саджанці дворічні. Приблизно 1,5 метри заввишки.

Посадка відбуватиметься восени.

Основні сорти (Каталонський, Барселонський, Галле)-80%. Які мають округлу форму і використовуються в переробці, виготовленні цукерок, шоколадок.

Запилювачі (Косфорд, Сирена, Веба Цінний) -20%. Вони збираються окремо, мають овальну форму та використовуються в їжу в сирому вигляді. Саме тому потрібно робити розмітку і вираховувати організацію висадки території саду.

Тривалість врожайності фундука – 40 років.

Реалізацією проєкту буде займатися наше комунальне підпроємство «Любеч Послуги».

У підприємства наявна вся матеріально- технічна база для догляду та обробки земельної ділянки.

Проєкт реалізується Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO)  та Асоціацією сільських, селищних рад та об'єднаних громад України.