Фото без опису

Березневі перерахунки пенсій: все що потрібно знати

 

З 1 березня ц.р. відповідно до ч.2 ст. 42 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” Головним управлінням Пенсійного фонду України в області було проведено індексацію пенсій для пенсіонерів. 

Усі перерахунки пенсійних виплат проведено в автоматизованому режимі за матеріалами пенсійних справ без додаткових звернень до органів Пенсійного фонду України . Виплата перерахованих пенсій здійснюватиметься у виплатний період березня – з 4 по 25 число місяця.

Індексація і перерахунок пенсій - в чому різниця?

Індексація (іншими словами - перерахунок) пенсій - механізм підвищення розміру виплат від держави, який дає можливість частково відшкодувати подорожчання споживчих товарів та послуг за останній рік. 

Під час перерахунку пенсій використовується коефіцієнт індексації, який щороку визначається Кабінетом Міністрів України та враховує показники зростання споживчих цін та середньої заробітної плати. Цьогоріч коефіцієнт індексації становить 1,0796.

Інший масовий перерахунок пенсійних виплат також було проведено з початку березня у зв’язку із зростанням прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб з 2093 до 2361 грн.

Таке зпідвищення є підставою для збільшення розмірів мінімальної пенсії за віком, доплати за понаднормовий стаж (непрацюючим пенсіонерам), надбавок та підвищень.

 

ВАЖЛИВО!

Слід мати на увазі, що:

  • індексації підлягали пенсії, призначені до 31 грудня 2023 включно;

  • на коефіцієнт 1,0796 збільшився не загальний розмір пенсії, як це вважає більшість пенсіонерів, а показник середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, та який враховується для обчислення пенсії; 

  • підвищення для кожного пенсіонера є індивідуальним, оскільки визначається з урахуванням індивідуальних показників (коефіцієнтів страхового стажу і заробітку) та доплат до встановлених законодавством мінімальних розмірів, які є складовими пенсійної виплати.

 

Кому проіндексували виплати ?

Постановою від 23.02.2024 № 185 Про індексацію пенсійних і страхових виплат та додаткових заходів щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2024 році передбачено проведення індексації та підвищення пенсій:

  • пенсіонерам, яким пенсію призначено на загальних підставах;

  • пенсіонерам силових відомств;

  • особам, які отримують пенсію по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи;

  • особам, яким пенсія  призначена відповідно до Законів України “Про державну службу”, “Про службу в органах місцевого самоврядування”, “Про статус народного депутата”, “Про наукову і науково-технічну діяльність”.

 

ВАЖЛИВО

  • До пенсій, призначених відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» за зверненнями, які надійшли по 31.12.2023, які не підвищуються з 1 березня 2024 року встановлюється щомісячна доплата в розмірі 100 грн в межах максимального розміру пенсії (23610 грн).

  • Розмір збільшення пенсії в результаті вищезазначених перерахунків не може бути меншим за 100 грн та більшим за 1500 грн.

 

Чи передбачає березнева індексація додаткові гарантії мінімальних пенсійних виплат?

  • Для непрацюючих пенсіонерів, які досягли віку 65 років, страховий стаж яких становить не менше 35 років у чоловіків та 30 років у жінок, та у яких розмір пенсії, обчислений відповідно до ст.27 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», не досягає 3370 грн встановлюється доплата до зазначеного розміру;

  • у пенсіонерів, яким виповнилося 80 років, страховий стаж яких становить не менше 25 років у чоловіків і 20 років у жінок, розмір пенсійної виплати не може бути нижче 3370 грн;

  • у пенсіонерів віком від 70 до 80 років, які мають страховий стаж не менше ніж 35 років у чоловіків та 30 років у жінок, розмір пенсії не може бути нижче 3240 грн.

  • пенсіонерам, яким виповнилося 70 років, але їх страховий стаж становить менше ніж 35 років у чоловіків та 30 років у жінок, доплата до пенсії встановлюється у розмірі пропорційному до наявного страхового стажу, виходячи з розміру 3240 грн;

  • розмір пенсійної виплати за наявності страхового стажу не менше ніж 25 років у чоловіків і не менше ніж 20 років у жінок із числа осіб у віці від 75 до 80 років не може бути меншим, ніж 3240 грн;

  • у пенсіонерів віком до 70 років, страховий стаж яких становить не менше 35 років у чоловіків та 30 років у жінок, та у осіб з інвалідністю І групи незалежно від віку та тривалості страхового стажу розмір пенсійної виплати не може бути нижче 2980 грн;

  • у інших осіб, які не працюютьрозмір пенсійної виплати не може бути нижче 2725 грн;

  • отримувачам пенсій, які продовжують працювати, щомісячна доплата до пенсії (якщо є підстава для цього) буде встановлена з дня, наступного після дати звільнення з роботи.

  •  

Будуть далі виплачуватись щомісячні компенсаційні виплати для пенсіонерів віком старше 70 років,  які встановлюються, якщо розмір пенсії таких осіб не досягає 10340,35 грн:

- до 570 грн особам старше 80 років;

- до 456 грн особам віком від 75 – 80 років;

- до 300 грн особам віком від 70 – 75 років.

 

Чи підлягають перерахунку з 1 березня мінімальні розміри пенсій по інвалідності відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб»?

Підвищенню на коефіцієнт 1,0796 підлягають мінімальні розміри пенсій по інвалідності, передбачені абзацами другим і третім частини 1 статті 22 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», які були встановлені:

1) Особам з інвалідністю внаслідок війни з числа рекрутів, солдатів і матросів строкової служби:

І групи – до 6493,72 грн; 

ІІ групи – до 5957,42 грн ;

ІІІ групи – до 5680,87 грн. 

2) Іншим особам з інвалідністю з числа рекрутів, солдатів і матросів строкової служби:

І групи – до 5950,96 грн; 

ІІ групи – до 5680,87 грн;

ІІІ групи – до 5409,49 грн.

Чи є ще якісь особливості в  індексації пенсій пенсіонерам силових структур і відомств? 

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №185 з 1 березня 2024 року проведено перерахунок пенсій особам силових відомств шляхом підвищення розміру пенсії на коефіцієнт 1,0796 (без урахування надбавок, підвищень, додаткових пенсій, пенсій за особливі заслуги перед Україною та інших доплат до пенсій, встановлених законодавством).

Підвищення пенсії встановлюється додатково до щомісячної доплати  встановленої з 1 липня 2021 року відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №713, у межах максимального розміру пенсії, визначеного законом (23610 грн).

Чи передбачені зміни для осіб з інвалідністю внаслідок війни та учасників бойових дій?

З 1 березня 2024 року щомісячний розмір пенсійних виплат (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсій, установлених законом, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною) має становити не менше:

15347 грн - для осіб з інвалідністю внаслідок війни І групи;

12396 грн - для осіб з інвалідністю внаслідок війни ІІ групи;

8500 грн - для осіб з інвалідністю внаслідок війни ІІІ групи;

4958 грн - для учасників бойових дій.

За інформацією Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області