Фото без опису

ЗАПИТУЄТЕ – ВІДПОВІДАЄМО

Я – учасник бойових дій та маю інвалідність внаслідок війни. Чи буде при виплаті до Дня Незалежності України враховано обидва ці статуси та підсумовано виплати?

Разова грошова виплата до Дня Незалежності України надається відповідно до того статусу, який ветеран має станом на 24 серпня поточного року.

Належність до категорії (учасник бойових дій та особа з інвалідністю внаслідок війни) визначається відповідним посвідченням

Особам, які мають право на отримання кількох посвідчень згідно із Законом України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, видається одне – за їх вибором. Під час вручення нового посвідчення, видане раніше вилучається для подальшого зберігання органом, який прийняв рішення про встановлення іншого статусу та видачу нового посвідчення (постанова Кабінету Міністрів України від 12.05.1994 № 302 “Про порядок видачі посвідчень і нагрудних знаків ветеранів війни”).

Тобто діючий статус, який дає право на виплату, один. Відповідно до нього й надається разова грошова виплата. Якщо ви надавали територіальному управлінню Пенсійного фонду України посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни, то виплату буде проведено в розмірі, встановленому для такої категорії ветеранів війни

 

Чи може дружина учасника бойових дій подати заяву на на включення до Реєстру пільговиків та оформлення пільги?

За потреби подати заяву на призначення пільг замість ветерана війни можуть члени його родини. До них належать, зокрема, чоловік, дружина, непрацездатні батьки, неодружені повнолітні діти, визнані особами з інвалідністю з дитинства II групи, особа, яка проживає разом з особою з інвалідністю внаслідок війни I групи та доглядає за нею, за умови, що особа з інвалідністю внаслідок війни не перебуває у шлюбі (постанова Кабінету Міністрів України від 27.12.2023 № 1395 “Про реалізацію експериментального проекту з удосконалення порядку взяття на облік ветеранів війни і надання їм пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу”).

Замість двох окремих заяв, за експериментальним проєктом, можна подати одну спрощену – про взяття на облік та про надання пільг.

Подати заяву та необхідні документи можна в один зі способів:

  • особисто – через сервісні центри Пенсійного фонду України, уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідних територіальних громад, центри надання адміністративних послуг;

  • поштоюна адресу органу Пенсійного фонду України;

  • онлайн – через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України, мобільний застосунокПенсійний фонд” або, за наявності технічної можливості, через портал “Дія”.

      Чи може пенсіонер відмовитися від призначеної пенсії?

Відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” в Україні призначаються такі види пенсій: за віком; по інвалідності; у зв’язку з втратою годувальника та за вислугу років.

Кожен з цих видів пенсії призначається на період, визначений законом:

  • пенсія за вікомбезстроково;

  • пенсія по інвалідності – на весь час, доки особі встановлено інвалідність;

  • пенсія у зв’язку з втратою годувальника – на весь період, протягом якого утриманець вважається непрацездатним;

  • пенсія за вислугу роківбезстроково (виплата пенсії здійснюється при звільненні з роботи, яка дає право на таку пенсію).

Відповідно, коли період, на який призначено пенсію, завершується, або умова, від якої вона залежить, не виконується, – виплата пенсії припиняється.

Випадки, в яких за рішенням територіальних органів Пенсійного фонду або за рішенням суду припиняється виплата пенсії, визначено статтею 49 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

Водночас, Законом України від 28.04.2024 №3674-ІХ статтю 49 доповнено пунктом 21 такого змісту: виплата пенсії припиняється за заявою пенсіонера про припинення виплати пенсії у зв’язку з тимчасовим проживанням за кордоном (закон набув чинності 23.06.2024).

Чи зберігається пільга на оплату житлово-комунальних послуг сільському вчителю-пенсіонеру, якщо через бойові дії він переїхав до міста та отримав статус внутрішньо переміщеної 

Пільга в розмірі 100% знижки на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу в межах встановлених норм надається, зокрема пенсіонерам-вчителям, які працювали в сільській місцевості.

Важливою умовою для отримання цієї пільги є факт проживання пенсіонера в сільській місцевості після виходу на пенсію

Пільга на оплату житлово-комунальних послуг буде надаватись, якщо людина проживатимете в селі, за умови, що середньомісячний дохід її сім’ї за попередні шість місяців у розрахунку на одну особу не перевищуватиме величину доходу, що дає право на податкову соціальну пільгу (у2024 році це 4240,0 грн).

 

За інформацією Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області