Фото без опису

Пероральна імунізація диких м’ясоїдних від сказу

        Рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Чернігівській районній державній адміністрації (протокол № 26 від 06.09.2024 року) планується проведення планової осінньої кампанії з  пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин (лисиць, вовків, єнотовидних собак) проти сказу.

       "Пероральна імунізація — це єдиний ефективний метод для ліквідації сказу в дикій фауні. Для неї використовують приманку з вакциною — це невеликий брикет розміром сірникової коробки, виготовлений з м'ясо-кісткового борошна, куди вкладений блістер з вакциною.

Для загальної обізнаності! Пероральна вакцина від сказу являє собою поживні принади у вигляді брикетів коричневого кольору розміром із сірникову коробку. Всередині брикету розміщена желеподібна капсула з вакциною. Брикети мають специфічний запах м’ясо-кісткового борошна, який приманює тварин на великих відстанях.

   Вакцинація проводитиметься наземним розподілом (ручне розкладання) принад з вакциною, для чого створені бригади відповідно до Методичних рекомендацій. Розкладання вакцини буде проводитись в лісових та сільськогосподарських угіддях по всій території району за попередньо визначеною Державною надзвичайною протиепізоотичною комісію при Чернігівській районній державній адміністрації територією.

    Після прокушування твариною капсули, вірус потрапляє на слизову оболонку порожнини рота і піднебінної мигдалини. Організм розпізнає вірус як чужорідне тіло, активує імунну систему на вироблення віруснейтралізуючих антитіл. Тварини отримують захист від інфікування вірулентним польовим вірусом сказу та не поширюють сказ, формування імунітету у тварин складає 21 день і триває мінімум 1 рік.

    Звертаємось до мешканців Любецької громади з проханням із порозумінням поставитись до заходів з вакцинації диких м’ясоїдних тварин, при виявленні принад не руйнувати їх, не брати в руки.