ЕПП або традиційне посвідчення пенсіонера?

 Вибір,  поза сумнівом, за електронною платіжною карткою

Електронне пенсійне посвідчення (ЕПП) – одна з важливих новацій Пенсійного фонду України. Починаючи з 2018 року  всі категорії пенсіонерів можуть безкоштовно  оформити головний документ, який підтверджує статус пенсіонера, у вигляді звичайної пластикової банківської  картки.

 Про всі плюси нових пенсійних посвідчень ми попросили розповісти гостя нашої редакції - начальника головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області Юрія Юрченка.

 

       - Юрію Дмитровичу, хто може отримати ЕПП?

 -  За бажанням електронне посвідчення може отримати будь-який пенсіонер, який отримує пенсійні виплати через Державний Ощадний банк України. Згідно з новим порядком, пенсійні посвідчення можуть виготовляти або в традиційній формі, або у формі платіжної картки – на вибір пенсіонера.

 

     - У зв’язку з новаціями  чи потрібно пенсіонерам  обов’язково замінювати  паперові пенсійні посвідчення на електронні?

- Ні. Пенсійні посвідчення, які видавались до цього часу, продовжують діяти. Примусово міняти старі посвідчення на нові не планується. Більше того - сам пенсіонер приймає рішення, за якою формою йому отримати пенсійне посвідчення. Якщо особа бажає повноцінно використовувати всі електронні сервіси Пенсійного фонду чи інших органів влади, мати власний цифровий підпис та мати єдиний документ за допомогою якого можна і отримати пенсію, і підтвердити статус пенсіонера, то вибір,  поза сумнівом, за електронною платіжною карткою. Обов'язковим є отримання електронного пенсійного посвідчення (ЕПП) лише внутрішньо переміщеним особам (переселенцям), які отримують пенсії

    - Які переваги надає пенсіонерам користування електронним пенсійним посвідченням?

Вперше пенсійне посвідчення поєднали з банківською карткою. З одного боку, це головний документ, який підтверджує статус пенсіонера і  дає право на одержання пенсії, містить електронну інформацію про власника та електронний підпис, а з другого - платіжна банківська картка.

У порівнянні зі звичними посвідченнями, користуватися карткою досить зручно – вона невелика, зручно поміщається в гаманець і, на відміну від традиційних посвідчень, не витирається.

ЕПП можна пред'являти для користування пільгами на проїзд в громадському транспорті.

        - Пенсійною карткою можна розраховуватись в магазинах або аптеках?

- Електронне пенсійне посвідчення – це повноцінна платіжна картка «Ощадбанку». Нараховані гроші можна отримати без черг  цілодобово  в будь- якому місті України  в банкоматах будь-якого банку  або у  відділеннях «Ощадбанку». Можливо зняти з рахунку не всю пенсію, а лише необхідну суму. Навіть не маючи в гаманці «живих» грошей, карткою ЕПП через термінали  можна розраховуватись в магазинах, аптеках, автозаправках, інших торгових мережах. Більше того,  в окремих випадках покупець, користуючись карткою може  отримувати знижки при розрахунках в торгових мережах або аптеках.  Крім цього, клієнт може дати банкові розпорядження регулярно здійснювати платежі з пенсійного рахунку за комунальні та інші послуги, а також робити регулярні перекази на будь-який інший рахунок.

      -  Як власнику ЕПП дізнатися про нарахування коштів на картку?

Чекаючи на пенсію, немає потреби щодня навідуватися до відділення «Ощадбанку», пошти чи банкомата, щоб перевірити залишок на рахунку. Досить підключити послугу СМС-інформування, яка надається банком,  й одразу після нарахування коштів на пенсійну картку на особистий мобільний телефон клієнта надійде відповідне повідомлення. Це дозволяє отримувати пенсію вчасно і без зайвих витрат часу.

        - Наскільки захищені кошти власника  на  пенсійній  картці?

 З електронного  гаманця власника неможливо вкрасти гроші в магазинах, базарах,  громадському транспорті. Навіть у випадку крадіжки ЕПП пенсіонер має можливість оперативно заблокувати картку, безкоштовно  зателефонувавши  до Контакт-центру Ощадбанку. Власники картки можуть бути впевненими в безпеці своїх грошей навіть в більшої мірі, ніж зберігаючи гроші вдома.

     - Можливості ЕПП значно розширюються при наявності у власника доступу до мережі Інтернет?

Власник картки може  сплачувати рахунки за мобільний та міський телефони, Інтернет, кабельне телебачення, за світло, воду, газ, вивіз сміття та інші комунальні послуги  за допомогою платіжної картки безпосередньо на сайті «Ощад-24», без комісійних зборів. За допомогою системи  «WEB-банкінг» можна контролювати стан своїх рахунків та керувати ними без відвідування фінансової установи.

         - Електронне пенсійне посвідчення  містить електронний цифровий підпис. Що це означає для власника картки?

Цифровий підпис дистанційно офіційно підтверджує і ідентифікує власника картки. Власник посвідчення може подавати заяви до органів Фонду, не відвідуючи їх особисто, а через інтернет-мережу на Веб-порталі електронних послуг  Пенсійного фонду України  https://portal.pfu.gov.ua/. Відтак, користувачі веб-ресурсу без черг і зайвих витрат  часу можуть скористатись наступними електронними послугами Пенсійного фонду: отримувати інформацію, накопичену в базах даних персоніфікованого обліку, здійснювати  контроль за даними, що вносяться до системи персоніфікованого обліку та  впливають на  пенсійні права (для працюючих), отримувати  відомості з власної пенсійної справи (для пенсіонерів) щодо суми призначеної пенсії, з урахуванням усіх встановлених надбавок, виду пенсії, закінчення строку виплати пенсії тощо, а також  подавати заяву – запит на попереднє замовлення паперових документів: виписки з системи персоніфікованого обліку, виписки з пенсійної справи (для пенсіонерів), виписки про стан розрахунків з ПФУ (для страхувальників).

За допомогою ЕПП пенсіонер також може повноцінно користуватися всіма державними електронними сервісами, отримувати документи на веб-порталах органів влади.

  • Як отримати ЕПП?

 Щоб отримати електронне пенсійне посвідчення, потрібно звернутись до відділення Пенсійного фонду за місцем проживання та подати заяву на виготовлення ЕПП. Із собою потрібно мати дві фотографії 30 х 25 мм, оригінал паспорту, довідку про надання ідентифікаційного номера (ідентифікаційний код). 

 Заява формується автоматично із даних, наявних у базі Пенсійного фонду. Пенсіонеру необхідно її лише підписати. Для виготовлення документу пенсіонерам, які бажають отримати нове посвідчення замість попереднього, можуть бути використані фото, наявні в базі даних Пенсійного фонду. Ті, хто виготовляє електронне пенсійне посвідчення вперше, можуть надати фото або сфотографуватись безпосередньо у відділенні Фонду

За неповнолітніх і недієздатних одержувачів пенсій документи подають законні представники, опікуни, піклувальники (їм із собою треба взяти документи, які підтверджують їхній статус, паспорт і ідентифікаційний код).

 Виготовляє електронне пенсійне посвідчення, яке одночасно є платіжною карткою, Державний ощадний банк України. Виготовляється посвідчення протягом 30 днів і видається, разом інструкцію користувача ЕПП, безкоштовно в обраному відділенні банку.

Пенсійні посвідчення, які видавались до замовлення електронного пенсійного посвідчення, продовжують діяти.  Впродовж терміну виготовлення ЕПП пенсіонер зможе одержувати пенсію через каси банку без використання картки.  На даний час можливість отримати ЕПП є тільки у одержувачів пенсійних виплат через установи ПАТ “Державний ощадний банк України». Тому громадяни, які не мають рахунку в Ощадбанку, можуть відкрити такий рахунок або перед зверненням в управління Пенсійного фонду, або ж тоді, коли забиратимуть виготовлення ЕПП. Для відкриття рахунку будуть потрібні паспорт, ідентифікаційний номер і пенсійне посвідчення. Якщо пенсіонер уже має відкритий картковий рахунок у цій банківській установі, на який здійснюється зарахування пенсії, то новий рахунок відкривати не треба. Заява та документи на виготовлене ЕПП подається в управління Пенсійного фонду, а забирати виготовлене ЕПП необхідно у відділенні Ощадбанку, яке зазначене в заяві на виготовлення.

 ЦИТАТА

««Ми рекомендуємо всім пенсіонерам осучаснити свої посвідчення та відкрити для себе можливість користуватися усіма зручними і безкоштовними послугами Пенсійного фонду»