Фото без описуПродовжуються весняні роботи з благоустрою селища. Триває реставрація стели «Любеч» при в’їзді в селище, змонтований новий паркан по вул. Чернігівській буд. 9 та розпочатий монтаж біля будинку 17.

Одною з найгостріших проблем стали аварійні та вражені омелою дерева, яких на території Любеча з кожним роком все більшає.  Омела хоч і являється лікарською рослиною, але в той же час повільно вбиває дерево-господар.

Масове ураження омелою білою охопило усі центральні та північні області України. У європейських країнах поширення омели набуло розмахів епідемії. Це пов'язують із змінами клімату та погіршенням екологічної ситуації.

Боротися з омелою досить складно. Традиційне зрізування гілок лише попереджує поширення омели та призводить до розвитку нових кущів із додаткових бруньок.

 Омела – це такий шкідник, який дуже швидко вражає дерево. Найкращий спосіб боротьби з ним – підрізати вражене гілля, коли він тільки з’явився. Коли ж паразит вразив більше 6% дерева, воно підлягає видаленню.

У результаті втрати частини поживних речовин відбувається зменшення кількості і розмірів листя на 18% та на 40-60% річного приросту пагонів ураженого дерева. Зменшує врожайність плодових дерев, сильно уражені рослини взагалі не плодоносять.Фото без опису

Омела, як вічнозелена рослина, продовжує випаровувати воду після закінчення вегетаційного періоду. Це призводить до передчасної загибелі дерева-господаря.

         Паразитуючи на деревах, омела викликає всихання гілок вище місця прикріплення, чим завдає шкоди лісовому господарству. У місці проникнення коренів омели, уражені нею дерева стають дуже крихкими і легко ламаються під поривами вітру. Це особливо небезпечно у пішохідних місцях парків і скверів, а також для руху транспорту.

 

Фото без описуТож до роботи з ліквідації аварійних дерев були залучені працівники з КП «Любецьке» та спеціалісти з м. Чернігів та смт. Ріпки для виконання більш складних завдань.

Проводяться роботи з переробки гілля на тріску для подальшого використання в якості палива. Насадження молодих дерев так кущів.Фото без опису