Фото без опису

З 15 по 17 квітня відбувся навчальний візит до громад Львівської області. Представники громад Чернігівщини вивчали найкращі практики надання муніціпальних послуг.

Ходорівська ОТГ  була створена у 2015 році, але їй не вистачило двох днів, щоб встигнути провести вибори у цьому ж році. Тому перші вибори у громаді відбулися у березні 2016 року і майже рік 11 сільських і одна міська ради працювали кожна із своїми бюджетами.

На території Ходорівської громади проживає 27 тисяч жителів, площа ОТГ – 331,4км2.

Бюджет громади у 2017 році становив 147,5 млн гривень, з них 53 млн власних надходжень. У 2018 році мали вже 161,6 млн гривень, власні надходження становили 63 млн грн. На 2019 рік запланували 161 мільйон і додатково очікують 5,5 млн гривень на розвиток громади, ще п’ять на соціально-економічний розвиток і на "первинку" дванадцять мільйонів теж додатково.

Презентація громади гостям відбувалася у будинку культури, який одним із перших відремонтували в ОТГ. На його ремонт залучили кошти народного депутата, місцевих підприємців, бюджету і навіть жителів. Олег Косовський, Ходорівський міський голова, з гордістю сказав про цей заклад: «Тут двері відкриваються, тут двері не скриплять. Ми пишаємося, що маємо такий палац культури».

За словами голови на території громади хочуть збудувати завод з виготовлення сонячних батарей, під який вже виділено п’ять гектарів землі. Крім того, ще на п’яти гектарах буде встановлено сонячну електростанцію.

Медичну та освітню галузі громада підтримує з усіх сил. Власне однією з причин створення ОТГ голова називає збереження районної лікарні. Сьогодні медичний заклад відновлений, його матеріально-технічну базу постійно поповнюють сучасним обладнанням та устаткуванням.

Мережа освітніх закладів розгалужена, за словами голови існують проблеми з її утриманням. Минулого року на її утримання з власних надходжень виділили понад 30 мільйонів гривень. Але за словами Олега Косовського, він закривати школи не буде.

Олег Косовський поділився такими собі трьома «лайфхаками» від голови. По-перше, дитячі майданчики набагато дешевші, якщо їх будувати силами підприємства ОТГ. «Ми за 50 тисяч робимо майданчик з п’яти елементів – гойдалки, гірки і т.д., а десь купити за ці гроші можна хіба що тільки одну гірку», - каже голова. По-друге, пан Косовський радить обов’язково встановлювати автобусні зупинки. І по-третє, відновлювати та встановлювати освітлення.

Учасники ознайомилися з розвитком культурних та соціальних послуг в громаді, оглянули об'єкти, що входять у систему муніципальних послуг.

У громаді велику увагу приділяють хореографії. Танцювальні гуртки функціонують і в палаці культури і в дитячому будинку творчості, і в школах.

Ходорівська громада розробила програму "Духовність врятує світ" і довели казначейству, що мають право фінансувати церкву. Сюди входить оплата ремонтів, комунальних послуг, адже храм - це теж частина громади.

Тут співпрацюють з громадськими організаціями, а старостам прописали в положення обов'язок опіки про дітей у складних життєвих обставинах. Про соціальну та культурну сфери гостям розповіла Ольга Мельник, заступниця голови Ходорівської ОТГ з гуманітарних питань.

На культуру громада витрачає біля 15 мільйонів гривень на рік.

ЦНАП побудований внаслідок синергії кількох грантових програм. Сама громада в цей проект вклала біля півмільйона гривень. Однією з родзинок Ходорівського Центру надання адміністративних послуг є вітражі, які розділяють робочі місця спеціалістів. Ці вітражі зробив місцевий майстер на основі світлин місцевого фотографа. На стінах представлена виставка картин місцевого художника.

Учасники навчального візиту  дізналися про успіхи Славської ОТГ.

Славська громада - це не тільки туризм, лижі та відпочинок.

Тут громада утворилася можна сказати за підтримки інвестора. Проект якого охоплював чотири сільські ради і умовою зведення інвестицій було створення ОТГ. "Щоб мати справу із громадою, а не шукати компромісів з чотирма сільрадами", - було пояснення. 
На території громади зареєстрована  компанія ОККО-РІТЕЙЛ  і майже 60 мільйонів гривень до бюджету надходять саме від них. При цьому 20 мільйонів громада, як реверс, віддає до державного бюджету.

"Скільки б грошей не було їх завжди замало" , - говорить Володимир Бега, голова Славської ОТГ.

Громада активно розвивається. За два роки існування тут побудували нову школу у селі Верхня Рожанка в рамках державної програми. Вартість проекту 30 млн.

Стаорили Комунальне некомерційне підприємство Славської селищної ради «Славська міська лікарня». У цьому закладі діють первинна та вторинна медична ланки.

Громада вкладає гроші у фінансування обох ланок, а також на потреби закладу додаються кошти НЗСУ та медичну субвенцію. За минулий рік було вкладено 1,4 млн грн у медичне обладнання, 1.2 млн у ремонт приміщення. На базі цього закладу розміщене відділення екстреної допомоги.

Також громада стала учасником третього раунду Фази впровадження програми модернізації ЦНАПу. Приміщенням для майбутнього адмінцентру стане колишня зала РАГСу. Тут же знаходиться і селищна рада.

Основною сферою для економічного розвитку громади є туризм. Але місцеві підприємливі жителі не завжди працювали легально і сплачували податки. Коди почали складати реєстр приватних готелів, садиб "зеленого туризму" та інших закладів для туристів, то виявилося що їх не один десяток.

За словами Ольги Безушко, яка займається напрямком туризму у Славській ОТГ, з бізнесом ведуться перемовини, спільно напрацьовуються рішення для розвитку громади, залучення туристів і рухаються потроху у напрямку легалізації.

"Ми вже опрацювали і склали базу усіх тих, хто працює на території. Починаємо з ними працювати. У нас вже Туристичний збір збільшився вдвічі, без жодного адмінтиску.
Важливо, що люди зрозуміли, що ними цікавляться: бізнес бачить, що хтось цікавиться і все одно рухається в бік легалізації", - каже Ольга Безушко.

До речі, тут домовилися, що всі кошти, які надходять із туристичного збору, залишають на розвиток туризму.

У Жовтанецькій громаді учасники навчальної поїздки ознайомилися з досвідом оптимізації освітньої мережі. 
Ірина Вус, керівник відділу освіти Жовтанецької ОТГ, розповіла про заклади освіти та дошкілля у громаді.

За кошти інфраструктурної субвенції зробили термомодернізацію Жовтанецької опорної школи. У роботи вклали 4.4 млн у 2017 році.

Також провели реконструкцію та термомодернізацію дитячого садочка. Фінансування за рахунок коштів ДФРР, інфраструктурної субвенції, коштів на соціально-економічний розвиток та власних коштів. Всього витратили біля 2 млн грн.

"Ефект від виконання таких робіт є. До утеплення витрачали 250 тисяч на обігрів цієї школи та садочка на місяць, а тепер в половину менше", - зазначила Ірина Вус.

Також зробили капітальний ремонт Великоколоднівської школи за рахунок залишку освітньої субвенції. Вартість робіт 3,12 млн грн.

Взагалі у громаді функціонує шість шкіл, де навчається 1061 учень, і п'ять дитячих садочків, до яких ходять 275 дітей.

Освіта забирає 65% загального бюджету громади, загальна сума видатків 40,5 млн грн, включаючи освітню субвенцію.

Відділ освіти також працює над залученням додаткових джерел фінансування. Наприклад, з 8 проектів поданих на конкурс мікропроектів Львівської облради чотири стали переможцями.

 

Навчальний візит співорганізували Львівський Центр розвитку місцевого самоврядування, Хмельницький Центр розвитку місцевого самоврядування, Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування, Івано-Франківський Центр розвитку місцевого самоврядування створені за підтримки Програми ULEAD з Європою / ULEAD with Europe та Мінрегіону України

Чернігівщину представляли Любецька об'єднана територіальна громада, Ніжинська міська рада, Коропська селищна рада, Плисківська сільська рада, Носівська ОТГ, Вертіївська громада.