Один із напрямків активної політики зайнятості населення на ринку праці є громадські роботи, які організовуються місцевими органами влади у співпраці з державною службою зайнятості. Чому ж такому виду робіт відводиться важлива роль? Аргументи досить переконливі. Завдяки їм можна пом'якшити або випередити наслідки безробіття - залишившись без роботи, людина втрачає не тільки засоби до існування, а й бажання працювати. А тривале безробіття часто відкидає людину «на узбіччя життя». Завдяки участі у громадських роботах незайняті громадяни уникають психологічного стресу, соціальної деградації та дискваліфікації, натомість відчувають себе працездатними, повноцінними членами соціуму.

І саме головне, на осіб, зайнятих на громадських роботах, поширюються соціальні гарантії, включаючи право на пенсійне забезпечення, бо період участі у таких роботах зараховується до страхового стажу. До речі, оплата праці здійснюється у розмірі, що не менший, ніж законодавчо встановлений мінімум. що є суттєвою матеріальною підтримкою для безробітних. Громадські роботи - це не тільки загальнодоступні види некваліфікованих робіт, а також кваліфіковані роботи, які організовуються з метою надання додаткової соціальної підтримки та забезпечення тимчасової зайнятості осіб, які шукають роботу.

 При визначенні виду діяльності щодо організації громадських робіт є основне правило — такі роботи повинні відповідати потребам територіальної громади, регіону і сприяти їх соціальному розвитку.

Весна, це не тільки пора пробудження, відродження та цвітіння, а перш за все, це час упорядкування, прибирання та озеленення. Вже традиційно до громадських робіт з упорядкування парків, скверів, меморіалів, пам’ятників, братських могил та інших місць поховання загиблих захисників Вітчизни та учасників антитерористичної операції, утримання у належному стані цвинтарів та ліквідації несанкціонованих сміттє звалищ залучаються безробітні, які перебувають на обліку в Ріпкинській районній філії Чернігівського обласного центру зайнятості. З початку року попрацювали на громадських роботах вже 56 безробітних.

У 2018 році послугами служби зайнятості в частині організації громадських робіт скористались 5 сільських/селищних рад, а в цьому році виявили бажання 16 сільських/селищних рад та 5 з них вже розпочали роботу.

 У всій своїй красі святкуватимуть травневі свята Ріпкинська, Замглайська, Добрянська селищні ради, Красківська сільська рада та Любецька ОТГ, де на сьогоднішній день тривають громадські роботи.

Отже, за рішеннями місцевої влади безробітні громадяни залучаються до робіт по впорядкуванню територій, кладовищ, розчисткою, прибиранням та утриманням в належному стані придорожніх смуг, вирубкою чагарників вздовж доріг; по ремонту об'єктів соціальної сфери тощо.

Крім того, громадські роботи стають своєрідним випробувальним терміном на шляху до постійної зайнятості. Така форма співпраці зі службою зайнятості дозволяє органам місцевого самоврядування залучити додаткову робочу силу для виконання нагальних робіт, без відриву основних працівників від своїх обов’язків, а безробітним – зарекомендувати себе як сумлінних працівників.

 

 

 

Директор                                                                               В.В. Бєлогура