Про це попереджають у службі зайнятості. За словами начальника юридичного відділу Чернігівського обласного центру зайнятості Марини Чаус, безробітній особі доведеться повернути незаконно отримані кошти, якщо вона перебуває на обліку в службі зайнятості, отримує допомогу по безробіттю і одночасно нелегально працює, виконує роботу, надає послуги за цивільно-правовими договорами, займається підприємницькою діяльністю, отримує соціальні виплати тощо.

Ці неправомірні дії виявляються шляхом обміну інформацією між службою зайнятості, Державною податковою службою України та Пенсійним фондом України, а також органами Держпраці, які здійснюють контрольні заходи щодо легалізації трудових відносин. Крім того, за даними верифікації з Міністерства фінансів України служба зайнятості отримує інформацію про соціальні виплати, зокрема, працездатним особам, які здійснюють догляд за дитиною-інвалідом, інвалідом I групи або за особою похилого віку, яка за медвисновком потребує постійного стороннього догляду або досягла 80-річного віку; батькам-вихователям дитячих будинків сімейного типу, прийомним батькам; особам, які доглядають за інвалідом I чи II групи внаслідок психічного розладу.

Отож, у будь-якому випадку інформація щодо отриманого доходу під час перебування на обліку рано чи пізно обов’язково надійде до служби зайнятості і неправомірно отримана допомога по безробіттю та вартість соціальних послуг буде стягнута відповідно до норм чинного законодавства.

У разі неповернення коштів у встановлений строк, стягнення здійснюється у судовому порядку.

Так, протягом 2020 року в області виявлено 161 особу, які неправомірно отримали кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття у сумі 846,9 тис.грн.

З незаконно отриманих безробітними коштів добровільно відшкодовано 624 тис. грн. Тим, хто ухиляється від повернення коштів, доведеться мати справу з судовими та правоохоронними органами. Так, службою зайнятості подано 15 позовів до суду на суму 192,7 тис. грн. та 8 звернень до правоохоронних органів на суму 73,5 тис. грн. з метою сприяння у відшкодуванні завданих Фонду збитків. Зокрема, за результатами розгляду судом матеріалів кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за повідомленням Чернігівського обласного центру зайнятості, один громадянин притягнутий до кримінальної відповідальності.