26 квітня відбувся мітинг-реквієм та урочисте відкриття меморіалу пам’яті ліквідаторам Чорнобильської катастрофи в смт. Любеч. Подія стала можливою передусім завдяки наполегливості та активній життєвій позиції голови Любецької селищної ради Валерія Костильова, агрохолдингу «Чернігівська індустріальна молочна компанія» та депутату Чернігівської обласної ради Леоніда Петрова.   Участь в урочистостях та покладання квітів до памятника взяли селищний голова Валерій Костильов, депутат Чернігівської обласної ради Леонід Петров, голова міської асоціації афганців та Чорнобиля Юрій Русанов,   депутати селищної рад,  ліквідатори та інваліди аварії на Чорнобильській АЕС, керівники структурних підрозділів селищної ради, учні та вчителі шкіл, жителі громади.

   Селищний голова  у своїй промові зазначив: «Це скорботна дата в історії нашої країни. Кожного року ми з вами у цей день вшановуємо ліквідаторів та постраждалих від аварії на Чорнобильській атомній електростанції, які, жертвуючи не лише власним здоров’ям, а й своїм життям, зупинили атомну стихію. Час летить швидко. Вже 35 років минуло з тих пір. Але чорнобильська трагедія для нашого народу до цього часу лишається відкритою раною. Ми схиляємо голови перед світлою пам’яттю наших героїв-чорнобильців.»

   Із промовою виступив  голова міської асоціації афганців та Чорнобиля Юрій Русанов, який  висловив щиру вдячність ліквідаторам за самопожертву, за все, що вони зробили для країни і нащадків. Нагородили медалями за мужність та самовідданість, виявлені під час ліквідації наслідків аварії та з нагоди 35-річчя Чорнобильської катастрофи ліквідаторів Жира Олексія Павловича, Акульонка Віктора Івановича, Михайленка Миколу Володимировича та Матвієнка Михайла Олександровича. Почесні грамоти отримали ліквідатори Ковтун Володимир Дмитрович, Мощенко Микола Михайлович, Свмойленко Микола Іванович, Нечипоренко Анатолій Віталійович, Акульонок Іван Іванович, Леоненко Григорій Миколайович, Федяй Геннадій Володимирович та Приходько Микола Григорович. 

   Депутат Чернігівської обласної ради Леонід Петров у своєму виступі   подякував усім, хто долучився до проекту по виготовленню та встановленню меморіалу пам’яті. Учасники мітингу хвилиною мовчання вшанували пам’ять людей, які ціною власного життя врятували нас від згубного впливу і подальшого розповсюдження радіації.

   Настоятель Свято-Преображенського храму, отець Іоан, відслужив заупокійну літію за померлими ліквідаторами аварії на Чорнобильській атомній станції, освятив пам?ятний знак та побажав міцного здоров?я всім присутнім ліквідаторам.

   Під час заходу  прозвучали пісні солістів Любецького будинку культури.