Ринок праці мовою статистики

У січні-березні поточного року послугами державної служби зайнятості в області скористалися 9,7 тис. безробітних громадян. З них кожного 5-го залучено до активних програм сприяння зайнятості. Зокрема, 1,1 тис. осіб знайшли роботу, близько 700 – залучено до громадських та суспільно корисних робіт. На професійне навчання скеровано 91 безробітного. Крім того, 55 громадян області для підвищення конкурентоспроможності на ринку праці скористалися ваучером на навчання.

Станом на 1 квітня в області налічувалось 5,3 тис. офіційних безробітних – майже вдвічі менше, ніж рік тому. Серед них зросла питома вага жінок (з 45,5% до 77%), побільшало осіб, що потребують додаткових гарантій зайнятості, поменшало молоді та сільських мешканців.

Суттєвим залишається дисбаланс між попитом і пропозицією робочої сили.

За 3 місяці до служби зайнятості від роботодавців надійшло 1,7 тис. вакансій – майже вдвічі менше аналогічного показника минулого року. На початок березня в базі даних налічувалось 493 вакансії, на кожну з яких претендувало 11 безробітних.

Найбільше потребували кадрів переробна промисловість, сільське господарство, сфери торгівлі, охорони здоров’я, освіти, а також державного управління та оборони. За професійними групами переважає потреба у кваліфікованих робітниках з інструментом, працівниках сфери торгівлі та послуг, робітниках з обслуговування устаткування та машин. Також ринок праці наразі потребує професіоналів.

Тримати економічний фронт, зберегти існуючі та створити нові робочі місця мають на меті програми фінансової підтримки, які пропонує служба зайнятості для роботодавців. Зокрема, вони можуть скористатися допомогою по частковому безробіттю. За працевлаштування внутрішньо переміщених осіб, а також окремих категорій безробітних роботодавцям гарантовано компенсаційні виплати. Також на започаткування або розвиток бізнесу можна отримати мікрогрант розміром від 50 до 250 тис. грн в залежності від кількості створених робочих місць.

Консультації на нашому каналі онлайн-підтримки в Telegram https://t.me/pitrymkaDSZChernigiv

Чернігівський обласний центр зайнятості