Під час жнивної кампанії минулого року на території Чернігівського району виникло 2 пожежі в місцях збирання, зберігання та переробки врожаю зернових, а саме:

- 28 лютого 2023 року сталася пожежа в зерносушарці МЕСМАR моделі S 55 F ТОВ "БІОКАРТ АГРО" в с. Ведильці, вул Тракторна, 19, МихайлоКоцюбинської територіальної громади. Вогнем знищено 2 т кукурудзи. Причиною пожежі стало порушення технологічного регламенту.

- 01 березня 2023 року сталася пожежа в зерносушарці МЗВ-11 «ВІТЯЗЬ» ТОВ «Короп’є АГРО» в с. Короп’є вул. Польова, 29, Деснянської територіальної громади. Вогнем знищено 10 т насіння соняшнику. Причиною пожежі стало порушення технологічного регламенту.

З метою посилення забезпечення пожежної та техногенної безпеки, попередження виникнення пожеж, особовим складом Чернігівського районного управління Головного управління ДСНС України у Чернігівській області проведені організаційні та практичні заходи по дотриманню вимог пожежної та техногенної безпеки під час підготовки та проведення жнивної компанії.

Проте, незважаючи на здійснення організаційних заходів, питання забезпечення пожежної безпеки під час проведення жнив більшістю керівників сільськогосподарських підприємств та господарств безпідставно ігноруються, що в кінцевому результаті призводить до створення пожежонебезпечного становища в місцях проведення жнив.

На поля зернових культур допускається зернозбиральна та пристосована техніка без іскрогасників та не забезпечується первинними засобами пожежогасіння.

Не встановлюються протипожежні агітаційні плакати (щити) біля хлібних масивів щодо попередження пожеж. Не проводяться обкошування та оборювання хлібних масивів захисними смугами в місцях прилягання їх до лісових, торф’яних масивів, автомобільних доріг, залізниць.

Незадовільно організована робота по забезпеченню пожежної безпеки місць зберігання та переробки врожаю. Переважна більшість складів не забезпечена необхідною кількістю первинних засобів пожежогасіння та водопостачанням.

Протягом тривалого часу продовжують залишатися невиконаними ряд протипожежних заходів, а саме: будівлі зерноскладів не обладнані пристроями блискавкозахисту або наявний блискавкозахист знаходиться в непрацездатному стані, не проводиться просочування дерев’яних конструкцій горищ вогнезахисним розчином, приміщення не обладнані системами протипожежного захисту, не забезпечені приміщення первинними засобами пожежогасіння, не проводяться заміри опору ізоляції силових та освітлювальних електромереж.

 Крім того, не усуваються навіть елементарні порушення правил пожежної безпеки, що не потребують великих матеріальних вкладень, а саме: світильники не закриваються захисними плафонами, електричні розетки та вимикачі встановлюються на горючих основах, розподільчі коробки не закриваються кришками з негорючого матеріалу, допускається з’єднання електричних проводів за допомогою скруток.

На стан протипожежного захисту місць збирання та зберігання врожаю негативно впливає і незадовільна організація сторожової охорони. Майже щорічно внаслідок відсутності належної охорони виникають пожежі з причини навмисних підпалів. З погіршенням трудової дисципліни на підприємствах збільшується кількість випадків, коли сторожі несуть службу в нетверезому стані або взагалі залишають об'єкти без нагляду, в результаті чого на територію господарств проникають сторонні особи, які нерідко скоюють злочини.

Незадовільний протипожежний стан об'єктів агропромислового комплексу під час проведення збиральної кампанії прямо пов'язаний з невиконанням запропонованих протипожежних заходів, недостатнього, а в окремих випадках і прямого, ігнорування вимог пожежної безпеки з боку керівників сільгосппідприємств, що в кінцевому підсумку призводить до створення умов виникнення пожеж на зазначених об'єктах та хлібних масивах.

З огляду на це, необхідно вжити комплекс заходів щодо приведення в належний протипожежний стан сільськогосподарських підприємств та господарств під час проведення збиральної компанії та не допущення пожеж.