Небезпека спалювання сухої трави
 
В Україні запанувала справжня весна. У мешканців міст та селищ виникає бажання активного відпочинку, тобто бажання подихати свіжим повітрям, помилуватися навколишніми краєвидами, поспілкуватися з друзями на лоні природи або просто попрацювати на присадибних ділянках. Нерідко обов’язковою частиною подібного дозвілля стає багаття. Але активний відпочинок біля вогнища через необачність може спричинити велику біду. Адже не секрет, що часто на вогнищах спалюють торішнє листя, суху траву та дрібне сміття. І деякі громадяни нехтують правилами безпечної поведінки в навколишньому середовищі.
Недбало кинутий недопалок цигарки, іскорка від погано залитого багаття, небезпечні пустощі з вогнем можуть стати причинами ненавмисного підпалу житлових та господарських будівель. Крім того вогнем знищується не лише сухостій, але й насіння і коріння живих рослин, пошкоджуються нижні частини дерев і кущів. Руйнується гумус, гинуть ґрунтоутворювальні організми та бактерії, які відіграють важливу роль у мікробіологічних процесах і допомагають рослинам засвоювати корисні речовини. Це призводить до погіршення якості ґрунтів і, як наслідок, до зниження урожайності. Гинуть від вогню також комахи, молодняк звірів та птахів, порушується природна рівновага. Згодом суха трава перегниє і стане поживною речовиною для молодої трави, а також матеріалом для утворення гумусу.
Треба також зазначити, що до складу диму, який виділяється при згоранні відходів входять пил, окиси азоту, важкі метали, канцерогенні сполуки. З тліючого листя виділяється бензопрен, що здатен викликати ракові захворювання, а з димом у повітря вивільнюються діоксини – одні з найотрутніших для нашого організму речовин.
Щоб не трапилось лиха, варто дотримуватись елементарних правил поведінки:
очищати місце, призначене для вогнища, від сухої трави, листя, гілля; 
не розкладати багаття поблизу звисаючих крон дерев, в хвойних молодняках, серед  сухого очерету; 
не залишати вогнище без нагляду; 
не залишати місць відпочинку, не переконавшись,  що вогонь погашено. 
Невеликі займання, які виникли, наприклад, в результаті викиду з вогнища жаринок, необхідно гасити негайно, заливаючи водою, засипаючи піском, землею, накриваючи брезентом, затоптуючи взуттям, збиваючи мокрими ганчірками, віниками, в крайньому випадку – одягом. Наносити удари краще збоку, за напрямом вогню, з невеликим  притисканням після удару.
Намагайтеся, щоб на вашій ділянці було якнайменше сміття. Суху рослинність, зрізані або сухі гілки краще відразу перенести на смітник. 
Забороняється розведення багать у вітряну погоду. Біля будинку обов’язково має бути ємність з водою, а в будинку - вогнегасник!
Пам’ятайте, що самовільне випалювання рослинності або її залишків, згідно ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, карається накладенням штрафу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів і на посадових осіб - від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів і на посадових осіб - від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Якщо ви помітили горіння сухої трави - спробуйте самотужки його ліквідувати. У випадках значного поширення пожежі - негайно повідомте про загоряння за телефоном 101.
Зупинити   початкове   розповсюдження  вогню  значно   легше,  ніж   загасити   велику   пожежу.
Не спалюйте суху траву та сміття! Не завдавайте шкоди  здоров’ю людей і навколишньому середовищу!
 
Михайленко С.В.,
методист НМЦ ЦЗ та БЖД Чернігівської області