Фото без опису

Наприкінці навчального року у закладах освіти випускають в небо повітряні кульки, які можуть подолати відстань у тисячі кілометрів, забруднюючи найвіддаленіші і незаймані куточки Землі.

Кульки, які здулися, рано чи пізно стають смертельним кормом для диких тварин, а якщо вони потрапляють у водойми, то і для риб. Голодні птахи можуть проковтнути або згодувати їх пташенятам.

Повітряні кульки забруднюють узбережжя річок, морів і океанів. Латекс розкладається, але не так швидко як хотілося б, у середньому близько 4-х років. Якщо кульки неправильно утилізовані (спресовані із побутовим сміттям без доступу кисню), то вони створюють ще більше сміття і сприяють зростанню звалищ.

У будинку вони також можуть становити небезпеку удушення для маленьких дітей і домашніх тварин.

У багатьох країнах вже заборонені масові запуски повітряних кульок.

Причина одна: загибель або вимушена міграція всього живого з таких місць.

Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич закликала школи приєднатися до флешмобу ековипускний, метою якого є відмова від повітряних кульок на святкуваннях випускних вечорів. Про це Лілія Михайлівна написала на своїй сторінці у Facebook.

«Давайте бути відповідальними та створювати нові, ще яскравіші традиції разом. Ваш випускний клас може посадити дерево з іменною табличкою або встановити лавку в парку поруч зі школою. Гарні справи житимуть і залишатимуться у пам’яті довше!»,  зазначила Міністр освіти і науки України.

 

Відділ освіти, молоді та спорту