Пропонуємо 78 корисних й цікавих фактів про коронавірус.

 

-Факт 1. COVID-19 і SARS-CoV-2 не одне і те саме. COVID-19 – це захворювання (D – скорочення від disease), зумовлене новим коронавірусом. SARS-CoV-2 – назва самого вірусу.

 

-Факт 2. CoV – скорочення від CoronaVirus, коронавірус. Так називається сімейство вірусів (усього їх близько 40), які зовні нагадують сонячну корону через шиповидні відростки.

 

-Факт 3. Коронавіруси – самозванці від біології. Наконечник кожного шипа “імітує” молекулу корисної речовини, тож клітинні рецептори з радістю самі затягують її в себе, а за шипом у клітку продавлюється весь вірус. Так відбувається зараження.

 

-Факт 4. Термін “новий коронавірус” (novel або nCoV) означає, що раніше він не зустрічався не тільки вченим, а й нашим клітинам.

 

-Факт 5. Протягом 2 млн років еволюції наша імунна система навчилася боротися з більшістю відомих інфекцій, але новий коронавірус застає її зненацька, тому з ним так важко впоратися і так легко заразитися.

 

-Факт 6. Потрапивши в клітину, вірус “захоплює” над нею контроль і змушує нескінченно виробляти власні копії замість звичних їй білків. Починається ланцюгова реакція. У результаті клітина гине, але носій інфекції стає заразним.

 

-Факт 7. На початковому етапі зараження новий коронавірус активно розмножується в горлі та верхніх дихальних шляхах. Потім інфекція опускається нижче і може дістатися легенів, призводячи до запалення.

 

-Факт 8. Саме тому перший симптом зараження – кашель. Уже потім починає підвищуватися температура.

 

-Факт 9. Або не починає – у 30% пацієнтів в Ухані температура на момент прибуття в лікарню була не вищою за норму.

 

-Факт 10. У багатьох хворих (18% або майже щоп’ятого) немає навіть кашлю. Перебіг хвороби без симптомів: людина може навіть не підозрювати, що хвора.

 

-Факт 11. При цьому такий безсимптомний хворий все одно є активним носієм інфекції та може заражати інших.

 

-Факт 12. Якщо COVID-19 протікає в легкій формі, його симптоми дуже схожі на звичайний сезонний грип: сухий кашель, температура, загальна слабкість, іноді біль у м’язах або головний біль.

 

-Факт 13. Лікується він теж точно так само, як звичайний грип, – у домашніх умовах, симптоматично.

 

-Факт 14. Один з найбільш незвичайних симптомів коронавірусу – втрата відчуття смаку і/або нюху.

 

-Факт 15. Він зустрічається не у всіх інфікованих, але може бути і єдиним симптомом.

 

-Факт 16. Тож якщо ви раптом перестали відчувати запахи або смаки, це привід насторожитися і вжити заходів.

 

-Факт 17. Важливо: носій нового коронавірусу стає небезпечним для оточуючих одразу після зараження – задовго до того, як у нього з’являться або не з’являться перші симптоми.

 

-Факт 18. Хороша новина: чим більш смертоносний небезпечний вірус, тим гірше він поширюється. Убивши свого господаря, вірус більше не може заражати інших. Тому рідко вірус мутує в більш смертоносну форму, це не в його інтересах.

 

-Факт 19. Погана новина: SARS-CoV-2 – якраз з іншої категорії. Цей вірус робить господаря розносником зарази, але проявляється не одразу або не виявляється взагалі, тож носій встигає заразити ще кількох людей.

 

-Факт 20. У середньому кожен носій нового коронавірусу встигає заразити від 2 до 4 здорових людей. Ця кількість вища, ніж у сезонного грипу (1,3), але нижча, ніж у кору (12+).

 

-Факт 21. Хоча, як і в будь-якої інфекції, у коронавірусу SARS-CoV-2 є так звані суперспредери – носії, які заражають незрівнянно більше людей: сотні, а то й тисячі.

 

-Факт 22. У Південній Кореї вірус вдавалося стримувати, поки кількість хворих не сягла 30. Але жінка, яка отримала кодову назву “Пацієнт 31”, заразила близько 1200 осіб.

 

-Факт 23. З’ясувалося, що вона була дуже релігійною і продовжувала ходити до церкви, незважаючи на кашель і високу температуру, ігноруючи розпорядження корейської влади.

 

-Факт 24. Протягом 10 днів кількість заражених у Південній Кореї зросла з 30 до 5000.

 

-Факт 25. Рівень смертності від COVID-19 поки складно підрахувати з точністю, але більшість досліджень оцінюють його на рівні 1-3%.

 

-Факт 26. Це приблизно в 20 разів вище, ніж у сезонного грипу, але навіть близько не дотягує до попередників коронавірусу SARS (10%) і MERS (25%).

 

-Факт 27. Смертність від COVID-19 сильно залежить від загального навантаження на систему охорони здоров’я та швидкості надання допомоги: якщо в Німеччині вона становить всього 0,3%, то в Італії – майже 9%.

 

-Факт 28. У віковій групі старше 70 років смертність перевищує 5%, після 80 від вірусу помирає щодесятий.

 

-Факт 29. Саме тому основне завдання влади по всьому світу тепер – розтягнути епідемію на якомога більший строк, не давши великій кількості людей захворіти на COVID-19 одночасно.

 

-Факт 30. Пандемія розвивається з прискоренням: від постановки першого діагнозу до 100 тис. хворих минуло 67 днів, другі 100 тис. захворіли через 11 днів, треті – через чотири дні.

 

-Факт 31. Щодоби кількість заражених вірусом збільшується приблизно на третину.

 

-Факт 32. Пандемія дісталася вже найвіддаленіших куточків земної кулі, включаючи знаменитий острів Пасхи, де у вівторок, 24 березня, було офіційно підтверджено першого хворого – 42-річного чоловіка.

 

-Факт 33. Експерти попереджають: потрібно заздалегідь психологічно підготувати себе до того, що кількість заражених може обчислюватися десятками мільйонів, а загиблих – можливо, сотнями тисяч.

 

-Факт 34. Звідки з’явився SARS-CoV-2, точно невідомо, але схожі на нього віруси переносять кажани і панголіноподібні.

 

-Факт 35. Швидше за все, вірус мутував і передався якійсь іншій тварині, а вже від неї – людині.

 

-Факт 36. Чи був вірус небезпечним для людини в той момент, коли його підчепив перший хворий? Або він мутував і навчився проникати в наші клітини, вже перебуваючи в людині? Відповідей на ці запитання вчені поки що не знайшли.

 

-Факт 37. Якщо вірус був небезпечний уже при контакті з людиною, отже, він може досі “гуляти” десь у тваринному світі й рано чи пізно знову заразити людей.

 

-Факт 38. Саме тому на початку спалаху в Ухані спершу закрили ринки, де продавалася дичина.

 

-Факт 39. Це, до речі, стандартний захід у Китаї: ринки там закривають одразу при підозрі на нову інфекцію і запроваджують карантин. Звичайно, допомагає, але в цей раз було пізно: безсимптомний вірус уже пішов “у народ”.

 

-Факт 40. Ні, вірус не втік з біологічної лабораторії, хай як комусь хочеться в це вірити.

 

-Факт 41. Версію про штучне походження коронавірусу було ретельно перевірено одразу декількома командами вчених з різних країн і відкинуто як неспроможну.

 

-Факт 42. “Наш аналіз найочевидніше показує, що SARS-CoV-2 не був сконструйований у лабораторії та не є вірусом, над яким проводили якісь цілеспрямовані маніпуляції”, – цитата дослідників з журналу Nature.

 

-Факт 43. Якщо вже ми пішли розвінчувати міфи, ось ще один: хірургічні маски НЕ захищають від коронавірусу. Його частинки такі малі, що легко проходять крізь пори.

 

-Факт 44. Щоб ви уявили розмір вірусу: на вістрі голки можна легко розмістити близько 100 млн його копій.

 

-Факт 45. При кашлі від інфікованого хворого розлітаються на дрібні краплі слини, у кожній з яких можуть бути мільярди (!) вірусних частинок.

 

-Факт 46. Маску має сенс носити тим, хто боїться заразити інших: вона не дає стовідсоткового захисту, але трохи знижує ризик для оточуючих.

 

-Факт 47. Усупереч розхожій думці домашні тварини НЕ можуть поширювати коронавірус. Жодного випадку зараження людини від собаки або кішки поки не зареєстровано.

 

-Факт 48. Зате вірус цілком можна підчепити в абсолютно порожньому приміщенні, де до цього побував заражений.

 

-Факт 49. У повітрі коронавірус зберігає життєздатність (тобто може заражати здорових людей) протягом трьох годин.

 

-Факт 50. На пластикових і сталевих поверхнях SARS-CoV-2 залишається небезпечним до трьох днів, на папері та картоні – до доби, на міді – до чотирьох годин.

 

-Факт 51. Саме тому основний і найнадійніший засіб профілактики – ретельно мити руки після контакту з будь-якими поверхнями поза вашим будинком.

 

-Факт 52. Якщо раптом раковини поблизу немає, можна використати гель-антисептик для рук.

 

-Факт 53. У крайньому випадку для дезінфекції підійде мірамістин або хлоргексидин: і той, і інший знищують не тільки бактерії, а й віруси.

Факт 54. Антибіотики проти коронавірусу є марними.

 

-Факт 55. Карантин та інші обмежувальні заходи по всьому світу можуть тривати (з невеликими перервами) доти, допоки не буде знайдено вакцину чи ефективне лікування від COVID-19.

 

-Факт 56. Діюча вакцина від коронавірусу абсолютно точно НЕ з’явиться раніше, ніж через рік-півтора, до середини-кінця 2021 р. До цього моменту більшість людей, яким загрожує вірус, швидше за все, вже перехворіють.

 

-Факт 57. Можливо, вакцина не з’явиться взагалі ніколи. Вакцину від ВІЛ весь світ намагається розробити вже 35 років і поки що безрезультатно. Хоча вже розроблено “пігулки від ВІЛ” для ефективної профілактики.

 

-Факт 58. Специфічної терапії від SARS-CoV-2 поки немає. Заражених лікують виключно симптоматично, тобто борються не з самою хворобою, а з її проявами.

 

-Факт 59. Понад 100 тис. людей, у яких було підтверджено COVID-19, успішно одужали.

 

-Факт 60. Більшості хворих (80%) допомога медиків узагалі не потрібна. Вони лікуються вдома засобами від звичайного грипу і одужують, зазвичай приблизно через тиждень.

 

-Факт 61. Госпіталізації потребує приблизно щоп’ятий або щошостий хворий – переважно люди літнього віку та/або які вже мають хронічні захворювання.

 

-Факт 62. У тяжких випадках (близько 4%) необхідно під’єднувати пацієнта до апарата штучної вентиляції легенів. Їх може не вистачити, якщо хворих буде занадто багато. Деякі автомобільні компанії переключилися на виробництво апаратів ШВЛ.

 

-Факт 63. Саме це одна з головних причин високої смертності в Італії. Багато літніх хворих, пікове навантаження на лікарні та, як наслідок, виснаження персоналу і нестача обладнання.

 

-Факт 64. На 10 300 вилікуваних від COVID-19 італійців припадає понад 8000 загиблих від вірусу. Ще 62 тис. людей, як і раніше, хворіють (дані на 27 березня).

 

-Факт 65. Паралельно тривають пошуки ліків від вірусу. Розробляти нові засоби немає часу, тому медики перевіряють вже наявні противірусні препарати, тобто наскільки вони ефективні в боротьбі саме із SARS-CoV-2.

 

-Факт 66. У лютому китайські лікарі помітили, що з коронавірусом непогано справляється хлорохін – препарат, розроблений для профілактики і лікування малярії. Відтоді його ефективність у боротьбі з COVID-19 підтвердили ще декілька досліджень.

 

-Факт 67. Двоє інших можливих ліків – лопінавір, який зазвичай застосовують для лікування хворих на ВІЛ, і ремдесивір, спочатку розроблений для лікування лихоманки Ебола і вірусу Марбурга. Поки обидва успішно проходять випробування.

 

-Факт 68. Останнє обнадійливе відкриття – антивірусний препарат авіган (фавіпіравір), популярний у Японії засіб від грипу. Він був спеціально розроблений для боротьби з РНК-вірусами.

 

-Факт 69. Під час випробувань в Ухані заражені коронавірусом пацієнти, які отримували авіган, видужували в середньому протягом чотирьох днів.

 

-Факт 70. Іноді тяжко хворих на COVID-19 намагаються врятувати, переливаючи їм плазму крові від людей, які видужали, – з антитілами проти вірусу. Ця практика зарекомендувала себе під час спалахів SARS, MERS і вірусу Еболи та була офіційно рекомендована ВООЗ.

 

-Факт 77. Чхання НЕ є симптомом коронавірусу. Кашель – так, чхання – ні.

 

-Факт 78. SARS-CoV-2 продовжує мутувати. З грудня по березень деякі варіанти вірусу встигли змінити геном уже 14 разів.

Фото без опису