Фото без опису

Любецька селищна рада дала зелене світло ініціативним жителям громади, які хочуть втілювати у життя креативні проєкти та знають, як це зробити. Ще в червні цього року на сесії селищної ради депутати затвердили Положення про Бюджет участі або, так званий, громадський бюджет. В наступному році стартує прийом проєктів на Громадяький проєкт від всіх мешканців Любецької громади.

 

Громадський бюджет або Бюджет участі —  це можливість громади реалізовувати власні проєкти за різними напрямами коштом місцевого бюджету. Наприклад, якщо на певній вулиці необхідно встановити велопарковку чи ігровий дитячий майданчик.

 

Яка сума виділяється на реалізацію Бюджету участі?

Наразі Бюджет участі затвердили в обсязі 35 тисяч гривень на рік — на всі проєкти. Але ця сума може змінюватись в залежності від активності громадян самої громади.

 

Як скористатись Бюджетом участі?

Крок 1. Подача проєктів розпочинається з квітня по  травень 2022 року. За цей час кожен житель Любецької громади має можливість подати свою ідею розвитку громади в будь-якій сфері.

Подати проєкт на Бюджет участі

 

Щоб реалізувати проєкт у рамках бюджету участі, необхідно чітко обрати об’єкт, який можна змінити на краще. Об’єкт має бути цікавим для більшості жителів громади й не викликати супротиву. Тобто ідея проекту повинна бути реалістичною, адже місцевий бюджет завжди обмежений.

Крок 2. Подати проєкт може як одна людина, так і група осіб. Але пропозицію, яка ляже в основу майбутнього проєкту, мають підтримати не менше 15 жителів селища, окрім самого автора.

Крок 3. Після підготовки проекту автор має довести мешканцям громади його корисність. Тобто автор має переконати їх підтримати його ініціативу на голосуванні. Для цього важливо донести до жителів громади максимальну конкретику проекту, щоб останні чітко побачили результат від його реалізації. Найкращим варіантом цього є візуалізація задуманого проекту (макет, малюнок, ескіз, графік, презентація тощо).

 

Хто може подати проєкт на Бюджет участі?

Проєкти на Бюджет участі можуть подавати громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які мають дозвіл на постійне проживання на території України, яким на момент подання проектів виповнилось 14 років.

Подати проєкт можна як в паперовому вигляді у визначений пункт, так і в електронному через спеціальну платформу (Громадський проєкт).

 

Підготувати проєкт Бюджету участі - легко!

Потрібно зрозуміло викласти ідею, розробити конкретний план дій, створити креслення чи схему, обдумати комплекс робіт та розрахувати витрати, необхідні для реалізації цієї ідеї. Не зайвими будуть фотографії схожого за задумом проєкту, що існує в іншому місті, або ескіз, якщо це щось зовсім нове й авторське. І, звичайно, він має бути доступний для усіх жителів громади.

Успішні проєкти у громадах доводять, що за допомогою механізму Бюджету участі можна зробити багато цікавого у своєму населеному пункті: облаштувати майданчик, подбати про безпеку пішоходів, піклуватися про безпритульних тварин, влаштувати цікавий туристичний маршрут або створити унікальне місце для дозвілля. Головне — ініціатива та налаштованість на результат. 

 

За додатковою інформацією звертайтесь:

sei.liubech@gmail.com

(+380) 93 123 80 40,

 (+380) 95 547 89 73,

 (+380) 97 673 83 50 , (Юлія)

Відділ економічного розвитку та інвестицій Любецької ТГ

Фото без опису