Небезпечна спадщина окупантів

 

Вже п’ятий місяць, як Чернігівщина звільнена від російських окупантів, які відходячи, залишили після себе дуже велику кількість різних вибухонебезпечних предметів, що становлять смертельну небезпеку.  Найбільш розповсюджені з них: різні види протипіхотних мін, мінометні та протитанкові міни, артилерійські та танкові снаряди, різні види ручних гранат тощо. 

В області триває розмінування деокупованих територій. Про це заявив під час брифінгу заступник керівника Офісу Президента України Кирило Тимошенко: «Чернігівська область залишається вкрай вразливою до підступних дій агресора. Силами обласної військової адміністрації, військових, працівників ДСНС, пересічних містян триває розмінування територій, де побували північні сусіди. Роботи вистачить на роки».

 Тільки протягом останнього тижня здійснено 102 залучення піротехнічних розрахунків, за результатами яких виявлено, вилучено та перевезено до місця тимчасового збору 1281 вибухонебезпечний предмет (з початку проведення робіт - 39573). Роботи з розмінування тривають.

Наразі на території Чернігівської області для населення продовжує діяти тимчасова заборона відвідування лісів і в’їзду до них транспортних засобів відповідно до розпорядження начальника Чернігівської обласної військової адміністрації №147 від 20.04.2022 року.

Але, на жаль, далеко не всі виконують як це розпорядження, так і поради рятувальників. Візьмемо хоча б, для прикладу, останні випадки.

Дві трагічні події останнім часом сталися через вибухи боєприпасів. В обох випадках люди отримали поранення.

3 серпня стався вибух на подвір'ї мешканця одного з сіл Чернігівського району, 53-річний чоловік зберігав у дворі свого господарства два реактивні протитанкові гранатомети. В якийсь момент один з них раптово спрацював, внаслідок чого господар зазнав травм.

Поліцейські вилучили з місця події два РПГ-18, один з яких перебував на бойовому взводі. Його вибухотехніки поліції знешкодили на місці.

Також в Чернігівському районі жінка підірвалася на розтяжці, встановленій в лісі російськими військовослужбовцями. Жінку з велосипедом, що лежала на узбіччі вздовж дороги біля лісу, помітили під час патрулювання поліцейські. Потерпіла не могла самостійно рухатись. Її одяг був просякнутий кров'ю. Правоохоронці викликали на місце надзвичайної події медиків, а самі обстежили місцевість. Вони виявили метрів за 300 від потерпілої "розтяжку".

Жінка проігнорувала категоричну заборону відвідувати ліси регіону, вирушила за грибами та потрапила у пастку російських окупантів.

Рятувальники нагадують громадянам: категорично заборонено наближатися до підозрілих предметів, боєприпасів чи снарядів, торкатися, пересувати їх або брати до рук. Не намагайтеся розібрати вибухонебезпечні предмети або пристрої. Не можна приносити їх додому та переносити в інше місце.

При виявленні вибухонебезпечних предметів необхідно:

негайно повідомити про знахідку за номером 101;

по можливості огородити небезпечне місце або виставити попереджувальні знаки;

повідомити оточуючих про небезпеку;

не допускати сторонніх осіб в небезпечний район;

не торкатися вибухонебезпечного предмету;

не пересувати та не піднімати цей предмет;

не нагрівати та не накривати вибухонебезпечні предмети;

припинити будь-які роботи біля небезпечних предметів.

Запам’ятайте, від виконання цих простих правил залежить ваше життя та життя оточуючих.

 

Навчально-методичний центр цивільного захисту

та безпеки життєдіяльності Чернігівської області